Shabelle

Shabelle


Ett föredöme för Somaliska kvinnor


Shabelle är namnet på en ekonomisk förening som startats av sex somaliska kvinnor. Namnet betyder tiger och man arbetar med lokalvård.


Gruppen deltog i ett ESF-projekt med Coompanion som huvudman. Där lärde man sig bl.a. att starta ett socialt företag i kooperativ form. Detta projekt avslutades i mars 2013.


Schabellerna har idag flera fasta kunder och gjorde sin första anställning i december 2012. Det är Bishara Ahmed Jeele som då fick en anställning.


– Vi satsar på att hålla hög kvalitét och har både företags- och privatkunder. Market Place och Östergårdsskolan är några exempel, säger föreningens ordförande Sahra Ibrahim Mudey. Kontor-, flytt- och hemstädning samt fönsterputsning är huvudarbetsuppgifter. Företaget har F-skatt och våra kunder kan utnyttja RUT-avdrag.


- Det är en rolig och intressant tid för oss där Sjuhärads Musketörerna är ett stort stöd. Under projekttiden läste vi SFI med inriktning yrkessvenska. Vi  författade stadgar för vår förening och blev medlemmar i *SCOOPI och *KFO och har därmed tecknat kollektivavtal. Vi har också genom *OCN, validerat våra kunskaper.


– Alla inkomster går tillbaka till företaget i form av löner och vi köper redskap och material. Kerstin Hallenrud på Sjuhärads Musketörerna hjälper till med momsredovisning, offerter, fakturering med mera men vi gör alltmer själva.


Delägarna i Schabellerna ser ljust på framtiden. De skall genom idogt arbete utveckla sitt företag, öka antalet kunder och skapa anställningar för samtliga delägare. En vision är att alla skall ta körkort och därefter också kunna ta uppdrag utanför Borås.


*ESF, Europeiska socialfonden

*SCOOPI, Arbetskooperativens Intresse-organisation.

*KFO, Arbetsgivarföreningen KFO

*OCN, Open Collage Network Sweden AB


Miljö - Trygghet och ett Socialt företagande.


Välkommen att anlita

sociala företagare!

Kontakta oss!


0738-55 26 65


shabelle.boras@gmail.com

"Förut blev jag trött när jag

gick till socialen.

Nu blir jag trött när jag jobbar.

Det känns bra."

Sahra

Galleri


Sociala företag


  • Shabelle - Hushållsnära tjänster,
  • Företag & Privat
  • Restaurang Guldkanten - Catering, Luncher & hembakat
  • Arbetsglädjen - Montering, Packning & Limning
  • Idésömnad i Borås - Syr allt, Företag & Privat
  • Stjärnorna - Hushållsnära tjänster, Företag & Privat